• De Autoriteit Financiële  Markten is bezig met een onderzoek naar de werkwijze van financiële influencers in Nederland.
  • Volgens de financiële waakhond is er een toename van bekende Nederlanders die ongefundeerde beleggingsadviezen geven.
  • Een opvallende investering die gepromoot wordt door een grote schare bekende Nederlanders is de nieuwe cryptomunt Xpose Protocol.

Naar aanleiding van de gekte rondom het aandeel GameStop begin dit jaar is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestart met een groot onderzoek om de werkwijze van financiële influencers in Nederland in kaart te brengen.

Het gaat daarbij niet alleen om socialemedia-accounts die zich alleen op bijvoorbeeld crypto’s focussen, maar juist ook om influencers die om een andere reden een grote schare volgers hebben opgebouwd en met hun berichten flinke invloed kunnen uitoefenen op de koersen van aandelen.

Het beste internationale voorbeeld is natuurlijk techmiljardair Elon Musk, die bijna wekelijks met een tweet de koers van bitcoin of de dogecoin aan het schommelen brengt.

Volgens de AFM is beleggen laagdrempeliger geworden door de vele platforms en apps die instappen makkelijk maken. De combinatie met het toenemende aantal ‘finfluencers’ zou ervoor zorgen dat volgers te snel handelen op basis van niet-onderbouwde tips en zich onbewust op risicovolle beleggingen storten.

€500.000 tot €15 miljoen boete voor verkeerd beleggingsadvies

In een speciale editie van de AFM-nieuwsbrief 'Market Watch' waarschuwt de toezichthouder er daarom voor dat, ondanks het gegeven dat de AFM nog nooit actie heeft ondernomen naar aanleiding van socialemediaberichten, het monitoren van dit soort online adviezen wel onder de bevoegdheden van de toezichthouder valt.

Het gaat daarbij om publieke aanprijzingen van financiële instrumenten (zoals aandelen, obligaties en crypto's), meningen over mogelijke koersontwikkelingen en het bewust verspreiden van misleidende informatie.

De AFM kan voor informatiemanipulatie een boete opleggen van 7,5 miljoen euro tot maximaal 15 miljoen euro. Bij het overtreden van de regels rond het geven van beleggingsaanbevelingen kan de AFM een boete opleggen van zo'n 500.000 euro tot maximaal 1 miljoen euro. Er wordt wel rekening gehouden met de draagkracht van de overtreder bij het vaststellen van de boete.

Influencers promoten twijfelachtige cryptomunt Xpose Protocol

In Nederland is er veel te doen om het in mei opgerichte cryptobedrijf Xpose Protocol dat bekende persoonlijkheden aan zich heeft verbonden zoals Ajax-directeur Marc Overmars, rapper Boef, schaatser Kjeld Nuis en Ralph de Geus, mede-oprichter van het modemerk Balr.

Xpose Protocol is een Nederlands cryptobedrijf dat een token aanbiedt met het doel om een “buitengewone gemeenschap” te bouwen en “extreme marketingevents” te organiseren die een “positieve impact” hebben op het leven van miljoenen mensen.

De oprichters achter het bedrijf houden hun identiteit geheim en de cryptomunt wordt flink gepromoot door bekende namen die zich aan het bedrijf verbonden hebben. Cryptodeskundigen denken dat er sprake is van een soort piramidespel.

Lees meer: 5 vragen over het schimmige Nederlandse cryptobedrijf Xpose Protocol

Influencer Rabi Safi, beter bekend als De Belegger, raakte verzeild in een ruzie met rapper Boef, nadat Safi zich kritisch uitliet over Xpose Protocol. Boef deelde zelfs het adres van Safi op sociale media met de boodschap dat zijn volgers daar eens langs moeten gaan.

Of de AFM op dit moment specifiek onderzoek doet naar Xpose Protocol en de daarbij betrokken BN'ers, is niet duidelijk.

[activecampaign form=28]

Lees meer over beleggen: